8/7/09

Παθαίνουν οι σκύλοι κατάθλιψη;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους Maier, Seligman, & Solomon, φυσικά και παθαίνουν! Πάρε έναν σκύλο, δέσε τον με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει και όποτε σου καπνίσει δίνε του και από ένα ηλεκτρικό σοκ.

Μετά από κάποιο καιρό θα έχεις αποκτήσει έναν σκύλο που θα έχει μάθει το μάθημα του. Θα έχει μάθει δηλαδή ότι, ότι και να κάνει, ανεξάρτητα από το πως νοιώθει και ανεξάρτητα από το τι θέλει, δεν έχει κανένα έλεγχο σ'αυτό που του συμβαίνει. Κάθεται λοιπόν παθητικά και δέχεται τα σοκ και ακόμα και αν τον λύσεις και του δώσεις την δυνατότητα να τα αποφύγει αυτός θα συνεχίσει να τα δέχεται παθητικά, χάνοντας την ικανότητα του να παλέψει να αντιδράσει να τα ελέγξει να τα αποφύγει.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται learned helplessness και δυστυχώς δεν αποτελεί μόνο χαρακτηριστικό των σκύλων αλλά και πολλών ανθρώπων που για τον ένα ή τον άλλο λόγο νοιώθουν ότι δεν έχουν κανένα έλεγχο σ' αυτό που τους συμβαίνει. Έτσι μαθαίνουν ότι, ότι και να κάνουν δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, δεν μπορούν να αλλάξουν το περιβάλλον τους δεν μπορούν να αποφύγουν τα σοκ! Μαθαίνουν λοιπόν να ζουν σε μια κατάσταση όπου νοιώθουν ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τους βοηθήσει και όχι μόνο αυτό αλλά αντιμετωπίζουν μια οποιαδήποτε νέα κατάσταση με τα παλιά δεδομένα.

Η θεωρία αυτή, αν και μας έρχεται από περάματα τα οποία έγιναν σε σκύλους, φαίνεται να έχει πολλές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές στον κόσμο της ψυχολογίας, της πολιτικής και της κοινωνιολογία.

Μπορείς να σκεφτείς καμιά εφαρμογή; Είμαι σίγουρη ότι μπορείς.....

Βιβλιογραφία
Learned Helplessness: A theory for the age of personal control
Berkeley University Psycho 1 learning: lecture 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: