23/5/09

ψυχολογία μέσω ίντερνετ

Το ίντερνετ, παράθυρο στον κόσμο, προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης και επικοινωνίας οι οποίες δεν έμειναν ανεκμετάλλευτες σε κανένα τομέα της ανθρώπινης εμπειρίας. Αν και το ίντερνετ άρχισε ως μια μορφή ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ επιστημόνων η χρήση του σήμερα έχει αγγίξει τομείς της ανθρώπινης εμπειρίας που θεωρούνται παραδοσιακά αδύνατες.
Όσο αφορά την ψυχολογία και ιδιαίτερα τις υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής, η ανάπτυξη τους αν και αργή ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία. Αυτό το οποίο θεωρείται αδιανόητο αργά αλλά σταθερά παίρνει την θέση του δίπλα στο αποδεκτό και το κατακτημένο.
Η κλασική μορφή θεραπείας, αυτή της φυσικής παρουσίας του πελάτη και του θεραπευτή στο χώρο εργασίας, στηρίζεται στην δημιουργία μια ψυχοθεραπευτικής σχέσης που λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον ομιλία ως μέσο κατανόησης και επεξεργασίας, αλλά και την γλώσσα του σώματος, ή οποία πολύ συχνά μιλάει με την φωνή του ασυνείδητου γι' αυτά που η συνειδητή σκέψη αρνείται να εκφράσει.
Αναρωτιέμαι πάντως αν ο Φρόιντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο οποίος χρησιμοποιούσε μια μέθοδο αποφυγής της οπτικής επαφής του ασθενή με τον ψυχαναλυτή, θα υιοθετούσε την χρήση του τηλεφώνου ή του ίντερνετ στην διεξαγωγή της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας.
Πάντως η ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική έτσι όπως διεξάγεται μέχρι τώρα εμπεριέχει τον αποκλεισμό ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων από την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.