13/7/09

Επίκτητος, εαυτός και βιβλιοθεραπεία

Την προηγούμενη φορά μιλήσαμε για την κατάθλιψη η οποία επέρχεται μετά από μια σειρά αρνητικών εμπειριών που τις βιώνουμε παθητικά, που δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε είτε λόγω της ηλικίας μας είτε λόγω του ότι δεν αλλάζουν! Αυτό το συναίσθημα ονομάστηκε learned helplessness και ανακαλύφτηκε επίσημα (δηλαδή από επιστήμονες ψυχολόγους) μετά από πειράματα με σκύλους.

Όλοι βέβαια ξέρουμε ότι κάποια πράγματα στην ζωή δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, μπορούμε μόνο να τα αποδεχτούμε με όσο γίνεται καλύτερη διάθεση και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Με δύο λόγια τον εαυτό μας.
Ο φιλόσοφος Επίκτητος, ο οποίος έζησε στις αρχές του πρώτου αιώνα, στήριξε την φιλοσοφία του σ' αυτήν ακριβώς την θεώρηση του κόσμου και του εαυτού. Τα κείμενα του Επίκτητου κυκλοφορούν ελεύθερα στο ίντερνετ, και μπορεί κανείς να τα βρει πολύ εύκολα στα αγγλικά αλλά απουσιάζουν από τους Ελληνικούς δικτυακούς τόπους!

Πρόκειται για ένα θησαυρό γνώσης που μπορεί να θεωρηθεί ως βιβλιοθεραπεία, ένας όρος που είναι σήμερα πολύ της μόδας στους ψυχολογικούς κύκλους της Αγγλίας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Αλλά πέρα από αυτό, είναι μια θεώρηση του κόσμου και του εαυτού, που μας κάνει να προβληματιστούμε για την άγνοια μας, για τον παραλογισμό μας και για την αδυναμία μας να αλλάξουμε.

Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει όλοι να διαβάσουμε, και αν δεν μπορούμε στα ελληνικά ας είναι και στα αγγλικά!